Hogyan intett búcsút az óévnek Tóth Ferenc kadarkája?

Szilveszter volt, kóstoláshoz messze nem optimális körülmények a mulatozás közepette, amikor Tóth Ferenc kadarkája egy kis figyelmet
kért. Malaczsírtól tompa érzékeinket megbabonázva ízlelgettük, miközben egyre csak jöttek elő a szebbnél szebb telt aromák, folyamatos változásban, mindig új ízeket felsorakoztatva. Kadarka létére erőteljes színnel és nagy testtel hozakodott elő, de mindezt felülmúlta a szőlő teljes érettségéből, a fajta egyediségéből és a hosszas érlelésből fakadó bársonyos egyensúly és összetettség. Ezzel a borörömmel intett búcsút az óévnek Tóth Ferenc kadarkája minálunk.

Némi "szárazanyag" a címkéről: 13% v/v alkohol, 2008 - L-10106, vagyis a 2008-as bort 2010 első felében palackozták, tehát nagyjából másfél évet tölthetett a pincében, vélhetően fahordóban, majd két és fél évet palackban, ki tudja hol, én mostoha körülmények között egy piaci árusnál bukkantam rá.

Meglehet, hogy lefelé kezd már ívelni, de annyi biztos, hogy csúcsközelben van még. Vagy talán épp a csúcson? Egy visszakóstolásnak mindenképp szerét kell ejteni az új évben is!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése