Karácsonyi élményünk

Pálma feladta a feladatot, mindenki írja meg, hogy milyen bort ivott karácsonykor (szent este). Ha már oda teljesítettem, ide is illik megírni az élményt, mert hogy az volt: élmény. Az étel adta a választást, nagyjából az utolsó pillanatban. Mézes, mustáros, currys kötözött mangalica lapocka és pulykamell tekercs volt a sorvezető. Ehhez vörösbor nemigen passzolt, annak ellenére, hogy télen én a vöröskre vagyok ráállva, és van is jópár "alkalom" bor a polcainkon. De nem! Így hát lamentáltunk, majd lőn világosság és bontottuk az ajándékba kapott 2009-es félédes tokaji sárgamuskotályt a Puklus pincészettől.

Gyönyörű aranyszínnel, a megszokott muskotályos illatokkal landolt a poharunkban. (Lányok talpas pezsgős pohárba kapták az almaszörpöt, így felnőttes koccintást követően kortyolhattunk.) Tökéletes arányok. Nem túl édes, nem túl parfümös, mégis illatos, aromás. Teste mesésen olajos, kora nem is érződik, hacsak nem az érettség. Bár kicsit ad hoc választás volt, azt hiszem beletrafáltunk. Az édes, félédes borok méltánytalanul háttérbe szorulnak a borfogyasztásban, tudom az okát, de mégis. Vannak jó példák!

Megjegyzések