Két vérvörös biciklinyereg

A késztermékről nem volt...khm alkalmunk képet készíteni.
Ettünk ugyanis. És elképesztően jó volt.
Mi ez a hülye cím? Tessék csak egy pillantást vetni a mellékelt képre és máris jön a megvilágosodás. Igen. E mellé a két csodás forma mellé választottunk két kísérőt. Nem filóztunk rajta sokat: egy Demeter Márton primőr és egy Hárs Franc 2010-es akadt a kezünk ügyébe.

Az előbbi 75% portugieser és 25% menoir összetétellel megdöbbentően meggyesnek mutatkozott. Próbáltam kicsit utánaolvasni a menoir (menoire, kékmedoc, medoc noir) fajtának. Pláne, hogy anyukám mindig az egri medocról (akkoriban kizárólag édes) áradozott. Sokat nem lehet megtudni, leginkább, hogy Villány és Eger az otthona és hogy gyümölcsös, magas cukorfokot bír produkálni. A meggyben mindannyian megegyeztünk aztán a jelzők: fahéj (2x) szegfűszeg (2x), mostantól lehet megbotránkozni: hideg forralt bor, főtt cékla, kis torma. Gyümölcsös, nem túl tanninos, de azért tartalmas. Gábor a pár évvel ezelőtt tapasztalt neutrális benyomások után egy igazán vibráló, vérbeli primőrként azonosítja. Endre nem mondaná meg, hogy primőr, Gyula szerint pedig nem oportós.  Még jó, hiszen nem is az... :)

A második felvonás egy 2010-es Hárs cabernet franc volt. Enyhébb, mint emlékeinkben élt, vagy lehet, hogy az escort hangsúlyosabb (tessék csak azokat az idomokat figyelni). Ilyet szóltunk: látens(!) tannin. Aztán próbáltunk szépíteni: rejtőzködik. Szép hordó, szép illat. Fiatal még? Megoszlanak a vélemények. Vettünk egy kartonnal, hogy jól eltegyünk pár palackot néhány évre, hiszen a Bottle Shock alatt is megállapítottuk, ennek még jöhet néhány év. Nem t'om meddig tart ki... Endrével határozottan borsosnak ízleljük. Gyula nem érzi a franc jegyeket, ahhoz szerinte enyhe. Minden esetre szokatlan. Könnyed, kissé füstös. Gyula kicsit később: "Visszavonom! Mégis francos. Édeskés. Túl lágy, talán ez a pécsi borvidék." Rövid pillanatokra a fiúk elméláznak Walter Gyulán, bütyök és a többiek is előkerülnek (elnézést az olvasóktól, de ezeket a jelzőket meg kell örökíteni: horizontális fogadógarat, beton szippantyú). Felejthetetlenül elfeledett este volt az tavasszal. Na de vissza a jelenbe a Hárs tételhez: én azt hangoztatom, hogy mennyire fűszeres, curry, kömény. Franc ez kérem a javából, mit bánom hogy lágyabb és nem olyan durva. Gyulácska még halványan protestál: valami akkor is kevés... Neki.

Szél- és lábjegyzetként álljon itt utána egy Szent György hegyi körtepálinka dicsérete a wekerlei cukrászda körtés sütijének harmonikus kiegészítőjeként. Mesés volt.

Megjegyzések

  1. Demeterék elég jelentős koncepció váltást hajtottak végre a Mártonon. 100% menoir helyett csupán 25%-ot tartalmaz idén. Vajon miért?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése