Edegger Badacsonyban

Két évvel ezelőtt egyszer már befordultunk a központi sétányon kialakított (a környező ivókhoz képest) igényes, kitelepült üzletbe, ahol anno még nem volt kóstoltatási engedély. Tavalyra lett, idén betértünk egy próba erejéig, mielőtt az este további részét a Thomay-nál töltöttük (amely megérne még egy misét e fórum hasábjain).

Mint megtudtuk, a borász csak ebben a régióban próbálkozik, nem amolyan magyarországi side-project. Badacsony, Kékkút, Salföld - itt vannak a területek, ahonnan a borok származnak. 3 tételből nem tudunk és nem is szeretnénk messzemenő következtetéseket levonni, mivel csak ízelítőnek volt jó az ott töltött negyed óra, annak viszont sajna nem túl erős. A két fehérbor nem mondott sokat, viszont a 2008-as pinot noir (barrik?) kifejezetten finom volt, de a kiszolgálás ezt az élményt is tompította. Semmi szarvas hiba, de semmi nem hív vissza. Talán majd egyszer, egy bővebb mintavételkor tudnak többet mutatni.


Az ajánlások tekintetében köszönöm Z kiegészítését:

"Premier cüveé 2009: Sauvignon Blanc és Olaszrizling"

A pinot: "20 napig héjon erjedt, majd 8 hónapos érlelés következett a (225 literes) barrik-hordókban. Az alkoholos erjedés után biológiai savbomlással tettük e borunkat még kellemesebbé. Fiatalon is fogyasztható bor, az optimális életkora 3 év."

A Chardonnay talán mintha 2009-es lett volna (10-es tételek nem is nagyon voltak) "Helbeck: Nemesacél tartályban érlelt, reduktív Chardonnay, melyben remekül élvezhető a fajta eleganciája. Elegáns és jól tárolható bor. Csavarzáras!"

Megjegyzések