Thomay Pincészet - Magyar Rafael

Az idei várható termésünk megtekintése után belebotlottunk egy számunkra eddig ismeretlen badacsonyi borászatba. A pincészet választott nevén ne kezdjünk el fanyalogni, hiszen tudjuk, ízlések és pofonok különbözők. Szíves vendéglátásban volt részünk, holott a reggel 9 órai érkezéskor még azt hittük, nincs is senki a komplexumban - eredetileg nem is kóstolni mentünk, hanem észrevettük a takaros (még építés alatt álló), tájjellegű épületegyüttest. Szerencsénkre a házigazda észrevett bennünket és rögtön behívott az acéltartályokkal körbevett tároló-kóstoltató helyiségbe. Mint kiderült, a budapesti illetőségű üzletember/vállalkozó évtizedek óta foglalkozik borral, bár ennél bővebben nem ismertette szakmai múltját.


A forgalmi tételek minden esetben reduktív technológiával készülnek, általában az adott szezonban el is fogynak, nagyrészt helyben, de láttunk gasztróra címkézett 2 literes üvegeket is.

olaszrizling-muskotály cuvée száraz (2/3 - 1/3)
sárgamuskotály félszáraz/félédes
ottonel muskotály félszáraz/félédes
pinot noir rozé félszáraz/félédes
pinot noir félszáraz/félédes
cabernet sauvignon száraz

A rendkívül barátságos, közvetlen tulajdonos ezután felkísért minket egy üzemi területre, ahol elővett néhány palackos tételt is a korábbi évjáratokból:

cabernet sauvignon 2009 száraz
szürkebarát édes
zenit édes
szürkebarát késői szüretelésű édes

Olyan hirtelen történt minden, hogy ez utóbbi tételek évszámaira nem is emlékszünk, arra viszont igen, hogy a legjobb a késői SZB volt, mert nagyon jó összhang mutatkozott a cukor és sav viszonylatában. A palackozott tételek kivétel nélkül 375 ml-es kiszerelésűek, amely az édes boroknál semmiképpen, de még a 9-es CS-nél sem rossz elgondolás.

Haza is hoztunk a kollégáknak kóstolóba két palackkal a legjobban tetsző borokból: az OR-M házasítást azért választottuk (amellett, hogy az egyetlen száraz fehér tétel), mert ebben is jól harmonizáltak a rizling karakteres savai a muskotály illatos jegyeivel. A másik a 9-es CS volt, mert a 10-es évjáratúnál sűrűbb, komolyabb, tartalmasabb.

Biztos pont lesz ez az erdő alatti vendéglátóhely idén nyáron, annak ellenére, hogy a szortiment kétségkívül a nyaraló nagyközönség számára készül. A birtok körül található szőlőkből készített tételek profi munka eredményeképpen, modern technológia és eszközök segítségével, finom, jellegzetes borokat adnak. A kilátás és a környezet elsőrendű, a háromfunkciós szabadtéri kemence további élményeket ígér.

Megjegyzések

  1. Nagyon jól éreztük magunkat húsvétkor. A kiszolgálás 1. osztályú volt. Köszönjük. Üdv. Dunaszerdahelyről- Csölle. Pollák és Sátor.

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus házigazda, remek borokkal. Ritka az ilyen vendégszeretet amit Rafitól kaptunk. Ha Badacsonyban jártok mindenképp látogassátok meg a pincészetet.
    Üdv Klári, Karcsi, Orsi és Krisztián Ráckevéről

    VálaszTörlés
  3. Május elsején vetődtünk véletlenül a Thomay Pincészetbe , Rafael egy fantasztikus házigazda , csak miatta fogunk népes pápai társasággal elmenni egy malacsülttel egybekötött borkóstolásra ! Öröm látni hogy ilyen lelkes a vendéglátást örömmel és szívvel tevő emberek vannak még hazánkban .
    Papp Zoltán Pápa

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése