2007-es újbor válogatás

Egy tavalyi elmaradásomat igyekszem pótolni: az ominózus újbor-válogatás kóstolónk élménybeszámolóját rögzíteni. Íme, ez áll a helyszínen (Gáboréknál) felvett jegyzetemen, amely szép kerek betűkkel kezdődik, majd a negyedik palack környékén már egy orvosi recept olvashatatlanságával kezdi felvenni a versenyt:

Etyeki Kúria Cuvée1 2007:
Friss, zamatos, szénsavas. Savanykás, nyárias kezdet, kicsit kesernyés utóízzel.

Ábrahámhegyi, 2007:
Ezúttal nem az előzőleg kóstolt óbor+újbor cuvée, hanem a tiszta új került a poharunkba. Mindennapjaink borának tökéletes.
Gyula: "Érezni vélem benne a terroir-t"

(Utólagos megjegyzés: szerintem még kóstolgassuk és véleményezzük, hogy minden évjárat kellően dokumentált legyen, ezzel talán a bor fejlődéséhez is hozzájárulunk.
Visszagondolva, szerintem könnyebb, fiatalosabb, mint a tavalyi, de messze áll egy primőr játékos légiességétől. Komolyabb, testesebb, de azért megvan benne az üdeség is, a savai rendben vannak. Valóban éreztem benne a terroir mineralitását! :)
Írjatok kommentet!)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet - St. Martinus Cuvée 2007:
Gyenge illat, de ami van, az kellemes. Nem mondanánk meg, hogy újbor. Fűszeres. Kesernye ebben is megvan (mint a Cuvée1-ben). A Királyleányka és a Tramini együtt nem tűnik túl jó választásnak, a végeredmény: mintha egy Rizling lenne.
(Utólagos megjegyzés: erről a leányfalui kertészünk jut eszembe, aki a legenda szerint keresztezte a cseresznyefánkat barackkal, s azóta vadringlót terem.)
Nem annyira rossz, csak az a harsányság, ami a friss borokban van, ebből hiányzik. Ami viszont igazán zavaró: hiányoznak a savai is. Asztali minőség.

Figula - Kékfrankos Rosé 2007:
A 2007-es rozék között eddig a két leggyengébb között van. Nyomokban animális. Fémes és vizes. Hiányoznak a savai. Kevés bőr.
Endre: "Gyümölcsös: citrom díj".

Dúzsi Tamás - Rosé 2007:
Figulát űbereli. Rozékirályhoz képest nem a legmegnyerőbb ez sem. Kellemes közép-rozé, vannak savai. Jó közép.
Kicsit később: illatos! Desszert után kicsit kesernyés.

Szemes József - Villányi Portugieser:
Fiatal, aki lehet nagybor később!
A keserű íz, ami a végén kiüt, kicsit túl sok.
Színe: Szép bíbor.
Illata: érződik rajta, hogy új.
Illatában, ízéban átüt rajta a gyümölcsösség.
Finom. Kifejezetten jó!


Puhányság miatt itt megszakadt a kóstoló.

Megjegyzések