Szent István Korona


A nagy Korona-próba


Szóval. Még nem fogytak el a fent, előzetesen bemutatott borok, viszont kiegészültek egy Irsai Olivérrel az etyek-budai régióból. A vörös versenyzők vannak még hátra, de ez a nyári időszakban talán nem csoda. Az árszínvonal a fehéreknél 500-600, a vöröseknél ha jól emlékszem 700 Ft körül mozog. Ez manapság "asztali" kategóriámak mondható. Lássuk, mi sült ki belőle.


A pincészetről és az eljárásokról - nem túl hosszas keresés után - sajnos nem sokat lehet megtudni a weben. Amit találtam; a Törley termékcsalád, az új - nekem szimpatikusabb - cimkék, illetve egy nemzetközi elismerés (Chardonnay).

Az elmúlt két-három hét alatt elfogysztott fehérek és rosé, kategóriájukban jónak mondhatóak, talán csak a rosé nem hozta a fehérek által mutatott színvonalat. A színvonal pedig a frissességükben rejlik. Mindegyik 2006-os évjárat. Igazi markáns fajtajellegeket nem fedeztünk fel, viszont mindegyik fehér, vélhetően a reduktív eljárásnak köszönhetően üde, illatos, ízletes volt. Meglepő módon, talán legjobban a Juhfark tetszett az előbb említett megfigyelés alapján, pedig rá általában nem ez jellemző.

Ma este egy könnyű hidegvacsorához (sajtok, túró, zöldségek) kibontottam a Merlot-t. Szekszárdi eredetű, 2004-es évjáratú. Kibontás után nem fedte fel magát azonnal. Ez persze a vörösöknél nem meglepő. Nem dekantáltam, viszont a kíváncsiságomat csillapítandó első töltés után, beraktam a palackot a hűtőbe, mert addig nyári szobahőmérsékleten volt, így a kelleténél melegebb. Először nem sokat "mondott" sem illatra, sem zamatra, viszont a savai kielégítőnek mutatkoztak. Néhány perc elteltével, és vélhetően a pohárban való pörgetés hatására, megjelentek azok a jellemzők, amelyek már egy könnyebb, gyümölcsös vörös sajátjai. Ezek illatban és ízben is megmutatkoztak. (Ahogy fogyott a palack tartalma, úgy jött elő egy kis málnára emlékeztető aroma is :))

Kíváncsian várom a Cabernet-t, mert a roséja nem volt meggyőző, nem hozta az általam kultivált friss, de egyben a vörös héjból kiázott zamatokat. Mentségére legyen felhozva, hogy a 2006-os eresztésből jónéhány pinket kóstoltunk már, de egy-két kivételtől eltekintve elmaradtak a sokéves átlagtól.

A pázmándi (mint később kiderült, szintén etyek-budai régió) Cabernet Sauvignon a kibontás után rögtön finom illattal kecsegtetett, pedig talán egy kicsit melegebb volt az ideálisnál. Ez a hőmérséklet, a palackból kitóduló illatokra - úgy látszik - jó hatással volt. A színe bíbor, kissé barnás karimával, szépen mutatta magát a pohárban. Illata enyhén fahordós és gyümölcsös is, de jellegzetes CS. Azonnali kóstolásra ez a tétel is maximálisan beleillett az eddigi Korona-sorba. Egy kellemes, akár önmagában is fogyasztható, elegendő tanninokkal rendelkező vörös. Kicsit később, viszont elvesztette (talán) az újdonság varázsát és egy tucat Sauvignon-ná vált. Szépen indult, de nem sokáig tartott ki. Nem is fogyott el a teljes palack, és néhány nap dugóval a hűtőben töltött nap után már nem is lehetett meginni. (Talán érdemes lett volna a vákuumos zárat használni.)

Megjegyzések

  1. Köszi Gábor! Csak így tovább! Élesszük fel a blogot! Kedvet kaptam ezekhez a koronásokhoz, majd én is kóstolok és leírom a véleményem.

    VálaszTörlés
  2. Küldtem Endrének szerkesztői meghívót. Utólagos és szíves engedelmeddel...

    VálaszTörlés
  3. Klassz, köszi! Éljen az "Élesszük fel a blogot" mazgalom! Hátha Endre is kedvet kap írogatni ide.

    VálaszTörlés
  4. Összegzés:

    (Azért megjegyzésként, hogy értesüljenek róla a regisztrált olvasók is. A Cab. Sauv. rövid leírásával kiegészült az eredeti bejegyzés.)

    Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani ezt a "szelekciót", mert az ár-érték aránya szerintem több mint megfelelő. Kíváncsi vagyok, hogy a következő években lesznek-e a fehérekből ismét friss palackozások, illetve, hogy a vörösek maradnak-e ugyanezek.

    Ha a jelenlegi árszint nem bevezető jelleggel képeztetett (amúgy szerintem ilyen minőségűnek kellene lenni egy ilyen árú bornak), és minőségében sem hanyatlik, akkor megfelelő választás lehet "mindennapi betevőnek".

    VálaszTörlés
  5. Juci hagyott egy cukkínit a hűtőmben, ami hősiesen átélte a költözést. A csücske erjedésnek indult, ezért gondoltam, valamit kezdeni kell vele. Vettem hát egy fehérbort, ennek nagyobbik részét magamba (ez még folyamatban), elenyésző hányadát pedig a zöldség alá öntöttem, tejfölt folyattam rá - na, de nem kalandozom el, ezt majd egy másik blogban...
    A lényeg, hogy egy Szent István Korona Sauvignon Blanc-t választottam a művelethez és Gábor véleményét osztva méltán titulálhatom "best buy"-nak mai kóstolásom alanyát.
    Két hátránya van:
    1. Gyorsan fogy;
    2. A maradék cukkínis tésztámhoz nem ihatom holnap délben, mert az mégiscsak egy munkahely. Szerencsére esélye sincs
    a bornak, hogy holnapra is maradjon. :)

    Gábor leírásával (ami nem feltétlenül erre a borra vonatkozott) annyiban vitatkoznék, hogy szerintem azért jelen van benne a fajtajelleg. A többivel messzemenően egyetértek: friss, zamatos reduktív harapnivaló. Vegyétek és igyátok!

    VálaszTörlés
  6. Ennyi dícséret után, immár két főtől, kénytelen leszek venni egy nagyobb tétel szenyát (jelentse a szenya -a szendvics, szemét után- a szentet!).

    Szólottam

    VálaszTörlés
  7. Mi is ismerkedünk már e szériával.
    A kóstolás körülményei részben kedvezőtlenek voltak, mert a fehér melegebb, a vörös hidegebb volt a kelleténél, a polipropilén (nem "Polip, ropilén", ami a holnapi ebéd fénypontja lehet) pohár pedig kevéssé szolgálta az ízlelést. Mindezeket ellensúlyozta azonban jobbról a naplemente, előttünk pedig a közeledő Égei-tenger. A Chardonnay az egyik legjobb volt az általam eddig fogyasztottak közül (, de továbbra sem szeretem), a merlot pedig egy tisztes iparos által készített mű volt. Nem több, de nem is kevesebb.
    Itthon aztán vettünk egy Kabernet rozét, ami felülmúlta a Gábor bírálata által bennem kialakult képet, viszont ez sem több egy "tisztességes" bornál (de megint: nem is kevesebb). Ezek lehetnének a hétköznapok borai.

    VálaszTörlés
  8. az idén kiegészült a sorozat olaszrizlinggel is. Gyönyörű ebben az árfekvésben és kategóriában!

    VálaszTörlés
  9. 2008-ban is pázmándi cabernet sauvignonból készült a rozé, és csak a rosszabb idei felhozatal (eddigi tapasztalataink alapján) miatt kerül egyelőre magasabb pozícióba, mert egyébként ugyanazt írnám róla, mint Gábor másfél éve.

    VálaszTörlés
  10. 2008-as Juhfark: a Szent István Korona sorozat Etyek-Budai régióból származó Juhfarkja ebben az évben - nem meglepően az eddigi korai érésű fajtákkal való ismerkedéseink alapján - kissé visszafogott lett. Viszont a már-már közhelyes reduktív szénsav-dominancia és üdeség helyett inkább a fajtajelleg sejlik ki a pohárból. Sőt, megkockáztatom, hogy a szőlő bazalton termő nagytestvérének a rezedája is érezhető benne, igaz csak nyomokban, távolról, mint Etyek Somlótól. A maga kategóriájában: nem rossz; mint bor általában: iható, se több, se kevesebb.

    VálaszTörlés
  11. Merlot 2007:
    Hidegen kicsit ízetlen, felmelegedve alkoholos, de mintha érződne valóban egy kis Merlot, ha nagyon keresem. Gondolom, dongát nem látott.
    Semmi küli, simán egy vörösbor.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése