Egy újabb „frantasztikus” cabernet franc kóstoló

Sok fajtakóstoló maradt papíron az elmúlt években, így most egyből begépeltem a tapasztalatainkat. Kedvenc fajtám a cabernet franc került ismét porondra. 5 tételt gyűjtögettünk az elmúlt egy évben és öten voltunkkóstolók is. 

Három féle pohárt használtunk. Két féle Riedelt: egy szártalan bordeaux-ist (Z és G) és egy száras cabernet sauvignon-merlot-s poharat (E és GY), illetve volt még egy Schott-Zwiesel általános gasztrós kehely (A).

Vakkóstoló volt a következő metódussal: elsőre végigkóstoljuk a borokat Gábor által felállított sor alapján. A többség nem emlékezett, hogy mik is vannak a sorban (termelő, termőterület, évjárat). Második körben már tudjuk miket kóstoltunk, de a sorrendet még nem ismerjük, harmadikra tudjuk, hogy melyik mi volt. 

Pósta 2017 alc. 15% - Szekszárd

I/1. Gyula szerint az illata lenyűgöző. Endre szerint ízében érett és nyers, frissnek tűnik neki, tetszik neki, hogy ropogós, gyümölcsös Gyula nem ért egyet. Ő növényest mond, zöldfűszer? Oregánó? Endre bólogat. Zenina szerint erőteljes, alkoholos, amivel Anita egyetért. Gyula amondó, hogy nem hosszantartó az íz, kis tannin, kis kesernye, gyorsan eltűnik. Endre szerint bármelyik borvidék lehetne. Ő az első kör végén említi, hogy ez neki tetszett.

II/1. Anitának jobban tetszik, mint az első körben. Zeninának is ízlik: jó kis sav, lendületes, nem komoly, de gyümölcsös, finom, nem lóg ki az alkohol. Endre szerint Pósta, vagy Neuperger, Gyula szerint Pastor. Csodálkozunk. Tök más, mint elsőre. Gyula szerint eltűnt a fűszer, de most tüzes (alkoholédes) és harmonikus, melegséges. Szekszárdra voksol a népség. Gábor úgy véli, ez a bor jó derékhada (közepe) a franc sornak.  Viszont továbbra is nagyon gyors a lecsengés, enyhe tannin marad csak a szájban.

Neuperger 2019 alc. 13,5% - Villány

I/2. Gyümölcsösebb illata van, mint az előzőnek, sűrű gyümölcs (Gy.). Z.: fura az illata. Gy.: lekvárosabb íz, kerekedett sav (kevesebb almasav?). Az előző fűszeresebb, ez gyümölcsösebb, E-t zavarja a hordó. Z.: kicsit jellegtelenebb, kesernye, ízben nem jön annyira a gyümölcs. GY.: fiatalabb, lendületesebb, de rövid a lecsengése ennek is. A.: ez gyümölcsösebb, nem olyan karcos, mint az előző. Ez Gy+A tetszését elnyerte. E+Z szerint inkább az előző, G. tanácstalan, ha falhoz állítjuk akkor szerinte is az előző, mert kicsit komolyabb, Gy+A szerint viszont az első ridegebb.

II/2. E. illatra sokallja a fát, G. ki se érzi. Z.: eső utáni föld illat, Gy. szerint illatban valami hordózavar, valami fura. G. szerint édeskés, jobban tetszik neki, mint elsőre. E.+A. szerint kevésbé finom, jobban érződik a hibája. A.: sorban hátrább van, nem komoly. Z.: Vizenyős és rövid maradt. Gy-nek bár nem tetszik annyira, de megengedő, szerinte nem rossz. E-nek ez ízlik neki a legkevésbé, csatlakozik A. és Z. is.

Ebner 2015 alc. 13%, 24 hónap hordó, 2018-ban palackozva – Pécsi borvidék

I/3. Színben kicsit barnásabb, illata lekváros (szilva), E. szerint „gombalekvár” 😊. Hümmögés, egyetértésben tetszik az illat.  Gy. nagyobb spektrum, ízkavalkád, de ennek is rövid a lecsengése. Valami hiányérzete van. A.: harmonikus, lelkesedik. G.: nagytestű, régen ezekre mondtuk, hogy „hatalmas”, ez a legkomolyabb a három közül.  E.: vizes árnyalatú könnyedség, hűvösség, nem vágja agyon a nyelvet. Szerinte nem is annyira rövid a lecsengés. Ez a legérettebb eddig. Szép! G.: kicsit csípős alkohol. Z.: már korosabb, ízében is van valami fekete szilva lekváros, aszalt szilvás, enyhén füstös. Hezitálunk, hogy túlérett volt-e a szőlő. Endre Tóth István idézi: „Túlérett? Dehogy túlérett. ÉRETT!”

II/3.  Gy+A: illatában ez komoly, érlelt (a szőlő vagy a bor?), lekváros, de kis büdös, enyhe fülledtség. Z.: tannin, kesernye, kevésbé gyümölcsös, mint az első, gyors lecsengés, nem maradt hosszan a szájban, nem rossz, de nem kiemelkedően jó. Gy. tetszik neki, szép, egyöntetű, mediterrán, harmonikus ízvilág. Nem szerteágazó, de kiegyensúlyozott. Kerek, találja meg végül a szót. E. szerint hátulról a második, de melegedve tanácstalankodik, hogy lehet, hogy mégis jobb, mint az első. G. szerint szép, elegáns, integrált hordó.  

Malatinszky 2013 alc. 14,5% - Villány

I/4. Gy.: színében ez a Malatinszky 😊 Elsőre van egy kis fülledtség az illatban, de pörgetésre illan. (Idézzük a korai villányi primőr portugizerek bőrösségét). Visszafogott az illata, azt reméljük, hogy a sokadik körre majd kinyílik. Íz: G. olyan tannin, hogy csak na, édeskés, magas alkohol. Gy-nek tetszik, enyhe lekvárosság, nem bántó, de erős tannin, végre hosszabb a lecsengés, kellemes utóíz. E. egyetért, garaton tetszetős utóíz. A. szerint jobb, mint amit az illata alapján gondolt, érdekesebb, izgalmasabb, nem olyan egyhangú, mint az előző. „Franc-nak jól áll, ha komoly!”- hangzik el valakitől. Z: a korttyal jön valami fura parfümös jelleg, komoly alkohol és tannin, kis kesernye, meleg jelleg. Szekszárdit tippelem a test és a tűz miatt.  „A korosabb, tartalmasabb francok finomabbak!” – tesszük az általános megjegyzést. Gy. érteni véli a franc világfajta jellegét. Megjegyzi, hogy A-val együtt szeretik a melegebb jellegű borokat, amibe ez jól beilleszkedik, ugyanakkor érti, hogy miért házasítják el.  Afranc nem Gy. fajtája, mert nem elég széles spektrumú. E-nek is tetszik, de annyira őt sem izgatja. G már egy merlot kóstolót vízionál. Új kóstoló körvonalazódik: a három klasszikus bordeauxi fajta 3x3 szereplővel. GY+A: eddig ez a favorit.

II/4. Az illata kissé semmilyen. Gy. nem érez benne különös perspektívát. G-nek ez a szilvalekvár. Gy-nek és E-nek tetszik. Gy.: jól esik a korty, G.: komoly tannin, jól áll neki, ha hűvösebb. E.: mindene komoly, de lehet, hogy túlkoros. Neki tetszik. Bár a színe is barna, de Gy. szerint nem túlkoros, jól áll neki a tannin, tetszik neki, erős középmezőny. A-nak első körben tök egyértelmű volt a sor, most nem az. Elsőre tetszett neki, de most nem annyira. Gy. is kevésbé lelkes.  G. szerint az egyik legjobb, az első háromban van. A mi (Z+G) poharunkból jó illata van. Z: á, ez a parfümös! Fura! A tannin erőteljes, közepes kesernye, alkohol sem kicsi, de nekem annyira nem gyümölcsös, inkább dzsindzsás. Kávé! Valami erőteljes vörös húshoz amúgy lehet, hogy jobban ízlene.  E: durva lefolyása van.

Pastor 2018 alc. 14,5%, 2020-ban palackozva - Szekszárd

I/5. Szép bordó a szín. Gy. finnyog az első illatra, valami kilóg neki. E szerint a hideg. Melengetni kell még. Z. szép kerek, olyan egyben van, harmonikus. Meleg jellegű, erőteljes. G: Hmm. A komolysági sorban a felső harmadban van. Komolyság, de nem nehézkes.  Gy: olyan, mintha valami natúr lenne, vagy csak idős? (Balogh Árpádot veszi a szájára) van valami alacsony kénhasználathoz kötődő jellege. Elkalandozunk kissé. Próbálom visszaterelni őket…Gy. második legjobb. E. tanácstalan, második v. harmadik. E szerint ez a szekszárdi, gyümölcsös, finom az íze, komplex. Tanácstalankodnak, nem a legjobb, de nagyon jó. „Kevés az öt bor!” panaszkodnak a fiúk. Minimum legyen hét bor egy fajtakóstolón. A-nak is ízlik, de az előzőt tartalmasabbnak érzi. Z: ez a favorit. Gy. szerint ez a Pósta a natúrbor jellege miatt.

II/5. Egyöntetű vélemény: szép az illata. A-nak kimondottan tetszik, Gy-nek is, de ismét emlegeti Balogh Árpádot és az alacsony kénszintet. Viszont ez a legösszetettebb. A. is natúrbort emleget. G szerint ez a legjobb, „minden van benne”. Ott a tannin és a hordó (E szerint túl sok, elnyomja a bogyóízeket) Z. most jön ízben a hordó, de most is a legkerekebbnek tűnik. Egyetértünk, hogy ez a legkomplexebb. A fiúk fiatalabbnak tippelik, és ezért szerteágazóbbnak ítélik. Megy a polémia a hordófüstölés mértékéről. Gy. nem mondaná meg, hogy franc, és lehet, hogy ezért tetszik neki a legjobban. Z. szerint ez a legjobb.



Megjegyzések