Cserépfalu vigasza

Bükki bortúránk szervezésekor az utolsó pillanatban egyes borászok lemondták a vasárnapi borkóstolónkat, kárpótlásként viszont a sors összehozott bennünket az ízes nevű Ősi Bortermelő Családból Származó Amatőr Borászok Első Cserépi Egyesületének tagjaival. Honlapjukon akadtunk rájuk és nagyon megörültünk, hogy a borászok nyitottak voltak arra, hogy fogadjanak bennünket. Elutaztunk hát Cserépfalura, ahol Dósa K. László, az egyesület elnöke egész napon át vezetett bennünket pincéről pincére, bemutatva a tagokat, akiknél jobbnál jobb borokat kóstoltunk. A Cserépfalu határaiban lévő dombok négyszáz darab riolit tufába vágott pincét rejtenek, a szőlőt pedig a környező hegyekről szüretelik a gazdák, zömében a TSZ-től visszakapott területekről. Van itt leányka, chardonnay, zweigelt, egy kevés cabernet sauvignon és ki tudja, még mennyi fajta. A tagok összejárnak kóstolni, eszmét cserélni és a környező vidékekről neves borászokat, szőlészeket fogadnak vendégül, hogy folyamatosan fejlesszék szakmai ismereteiket. Ez meg is látszik a minőségen, nagy odafigyeléssel elkészített borokart kóstoltunk mindannyiuknál.


Mizser Lajosnál kezdtünk, aki a leánykájának két évjáratát is meg tudta nekünk mutatni. Még a korosabb tétel is kifejezetten üde, lendületes, savakkal jól alátámasztott bor volt, kiváló kezdés a hosszú utazás után. (leányka 13, leányka 14)

Nagy Gábor minden igényt kielégítő szortimentjében fehér, sillerbe hajló rozé és vörös egyaránt megtalálható. Szerettünk volna vásárolni nála, de nem lehetett, csak ingyen hozhattunk a rozéból, amelyik nagyon tetszett nekünk. Ez nem csak Gabinál, hanem a többieknél is így történt, szerettünk volna vásárolni annyi palackot, amennyit el tudunk hozni, hogy legalább névlegesen viszonozzuk mindazt a figyelmet és vendégszeretetet, amelyet irányunkban tanúsítottak, de a pénz a zsebünkben maradt, a sok jó bort pedig elhoztuk, ehhez ragaszkodtak vendéglátóink. (chardonnay-muscat ottonel 14, zweigelt rosé 14, cabernet sauvignon 14, cabernet sauvignon 12)

Boros Zoltán hosszú útról érkezett haza és csak kinézett a pincesorra, de máris a pincéjében kóstoltuk a borait. Itt is minden szép és jó, nemsokára visszakóstoljuk a kapott palackot, mert bevallom, itt már kezdtek tompulni az érzékeink. (cabernet sauvignon 14, cabernet sauvignon 13, olaszrizling 14)

Végül László a saját, termetes és szemet gyönyörködtető pincéjében ültetett le bennünket, ahol csak pislogtunk, hogy mennyi féle és milyen minőségű bor található. A nap olyan gyorsan eltelt, hogy máris mennünk kellett tovább Miskolcra, ahol folytatódott a kalandozásunk. (királyleányka 14, olaszrizling 14, chardonnay 14, zengő 13, cabernet sauvignon rosé 14, zweigelt+portugieser+kékfrankos, zweigelt+kékfrankos+portugieser+cabernet sauvignon 13, cabernet sauvignon 13, cabernet sauvignon 12)

Köszönjük szépen az Ősi Bortermelő Családból Származó Amatőr Borászok Első Cserépi Egyesületének a felejthetetlen élményt!

Megjegyzések