Muskotálykóstoló 2013

Muskotály fajtakóstolót kaptam szülinapomra a fiúktól (khm, ami ugye, februárban volt, de jobb később megírni, mint soha). Jó ideje beszéltünk már róla, végre nyélbe ütöttük, azaz pohárba töltöttük. Kis társaságunk ki is bővült erre az alkalomra. Szép kerek szám, tíz tételes ajándékom volt. Vegyesen kerültek ottonelek és lunel-ek a sorba, de 3:7-es aránnyal a sárgamuskotály került túlsúlyba. Ezt egy picit sajnálom.

a sorunk


A kóstoló két körös volt, az első körben vakkóstolással, másodikban már a termelő, a fajta és az évjárat is ismert volt. Lássuk az eredményeket (t'om, nem kapkodtam el a beírást, nagyon kifinomult írásra sem lehet így számítani...):

1. Szászi Endre, 2011-es ottonel alk. 12%
Első körben vakon: kis büdöske jön. Gy: szerint öregebb tétel, nem túl illatos, olajos, vajas, tipp: ez lunel. A: igényes, kellemes. G: nem elég savas, enyhe kesernye, élesztős, tipp: ez ottonel. Z: erőteljes ízű, tartalmas, ásványos.
Második körben: mindenkinek tetszik, S szerint naturális.

2. Nobilis, 2011. lunel alk. 12,5%
Első körben vakon:  világos, illathiányos; félszáraz? teste nem sok van, a muskotály jelleg nem jelentkezik. A: ellentmondás van az íz és illat között. Gy szerint ez lesz a Nobilis.
Második körben: az édesség elvesz minden jelleget. Reduktív, enyhe szénsav. S: jó ivású. E: nem jók az évjáratok + a tél nem muskotálykóstolós időszak.

3. Szecskő, 2009-2010-es (!) ottonel alk. 14% (félédes)
Első körben vakon: az előzőnél aranyosabb árnyalatú. Illata gomba, vagy avar, később mézes, vajas, kenyeres. Z: az ízben van az édesség mellé valami szúrós "mű" valami. Kis kesernye. E: olyan, mintha "aromás" lenne.
Második körben: kisebb vita van körülötte, de a fiúk rajonganak. Kesernye ott van, de nyelvközépen valami hiányzik.



4. Figula, 2011. lunel alk. 13,5%
Első körben vakon: világos, olajos; kesernyés a lecsengés, erőteljes savgerinc, ropogós. S: sok a sav, illatban metaxás. Gy: stand illat, mondjuk az üres medence... :)
Második körben az irdatlan kesernye került csak a papíromra.

5. Puklus Pince, 2009. lunel alk. 14,5%
Első körben vakon: itt is kivillan a kesernye, kilóg az alkohol. tüzes, vajas, nem mondanánk meg, hogy muskotály. A: használt sportcipő. E: mosogatórongy, hordós. G: "egyedi, az biztos". S: sajátságos. Gy: fakéreg.
Második kör: S: finnyog, eltelítődött vele. G: akár Bussayt is lehetne rá mondani. Gy: illat brutál, gyenge sav (E gyetért), "de nem rossz ez".

6. Hilltop, 2011. prémium lunel alk. 12%
Első körben vakon: kis büdöske (izzadtság? macska pisi?), de ez elillan, ez bizonyosan nem tokaji. A: tetszik. Gy: vérbeli reduktív muskotály. Z: az íze sokkal zamatosabb, mint az illata. A fiúk testületig illatosnak találják. G: Szászi?
Második körben: a szénsav és a kis kesernye a legdominánsabb.

7. Szászi, 2012. ottonel alk. 11%
Első körben vakon: zöldes szín, teás (Z: bergamot), zöld tea? parfüm, kis fülledtség, csontszáraz, kicsit vizenyős, aroma van, de nem vezeti a sav, nincs harmóniában.
Második körben: a szénsav tűnt ki, de az este elvitte már a figyelmet róla.

8. Bussay, 2009. lunel, alk. 12,5%
Első körben vakon: hordós (beteg? Gy: dohosos) A: 2200-ban "instant borporból készült" S: keserű, egészen szokatlan. Z: túl száraz, valami műanyag panel szaga. E: öreg, Szecskő?
Második körben: sajnos a dugósság vagy hordósság elnyomja a bort, a sava azonban élénk.

9. Árvay, 2010. lunel alk.12,5%
Első körben vakon: illatos, csak nagyon enyhe, izzadtság, semmiképp sem muskotályos. Alapvetően mindenki elégedett, de elhangzik, hogy sótlan, ill. túl korrekt. Kezdünk besokallni.
Második körben: testületileg tituláljuk nagyon savanyúnak. Z: fenyős.

10. Babits, 2011. lunel alk. 13%
Első körben vakon:   nagyon illatos, de a sav és kesernye jön. Nincs az a tipikus kesernye jellege. E: kávézacc ízű. G: vastagabb, tetszetős. Gy megállapítja, hogy alapból a fajtával van baja.
A második körről nem maradt fenn jegyzet...

Megjegyzések

  1. Gyula megtalálta a korábban eltagadott képeket. :) Én meg most jutottam el a dekorálás fázisába. Jobb később, mint...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése