6. Wekerlei Borút - újdonságok jegyében

Wekerlei Borút 2013-ban immár hatodik alkalommal mutatja meg, hogy van bor a „váron kívül is”. Nem nagy fesztiválon, hanem egy kis közösségi rendezvényen kóstolhatnak borokat az ország több borvidékéről azok, akik eljönnek 22. Wekerlei Napokra szeptember 14-15-én. A nagy rendezvény részeként a szervezésemben elkövetett mini borfesztiválon általában tíz körüli a kiállítók száma. A száz éves házakkal körülvett Kós Károly téren biztosan jut idő beszélgetni a borászokkal és egymással is, körbe járni, maj' mindent megkóstolni. A fűben, vagy padokon ülve a zenepavilonból, vagy a színpadról szól a zene, pohár a kézben, és bebarangolhatjuk az ország számos borvidékének ízeit.

Fotó: Toldy Miklós Forrás: wekerletelep.hu
A kiállítók, többnyire maguk a borászok, szívesen beszélgetnek a borok és az azok készítése iránt érdeklődőkkel. A Wekerlei Borúton az elmúlt öt évben 11 borvidékről több mint 20 pince és borászat hozta el közel 150 féle borát. Évről évre vannak visszatérő kiállítók, de minden évben új ízek, kisebb-nagyobb pincék is megjelennek itt. Idei kiállítók a Wekerlei Bortár, azaz Willmann Fábián helyi vinotékája mellett, a Lenkey Pincészet Tokaj-Hegyaljáról,  a Jackfall Bormanufaktúra és aBrunyai Pincészet a villányi borvidékről, a Tüske Pince Szekszárdról, a Dávid Borház az egri borvidékről. Idén nemcsak új pincéket, de új borvidékeket, sőt újfajta borokat is sikerült megnyerni. 

Először mutatkozik be az etyeki borvidék Wekerlén azAnonym Pince jóvoltából, valamint Sopronból sem volt még vendég, most a Vincellér pincészet fogadta el a meghívást. Először lesz alkalom külföldi italt kóstolni a Borúton, méghozzá Cavat, azaz spanyol pezsgőt. Idén kicsit elrugaszkodva a szőlőtől megjelenik az almabor is a kínálatban. A mátrai almák levét az almaCiD hozza el a Wekerletelepre.  A Borutat az elmúlt évekhez hasonlóan egy házisajt kóstoló is kíséri. Előtte, utána, közben zöld programok, kézműves foglalkozások, bábszínház, sport, koncertek, művésztelep, kirakodó vásár, szabadtéri mozi, vasárnap este tűzszínház. És mindezt több száz önkéntes valósítja meg a 22. Wekerlei Napokon (részletes program: http://wekerletelep.hu). 

A Borút szombat koradélutántól, vasárnap estig érhető el a zenepavilon körül. Az előző évekkel megegyezően a Wekerlei Társaskör Egyesület által árusított, emblémázott üvegpohárból lehet csak kóstolni. Lehetőség van korlátozott számban Schott Zwiesel prémium poharat is vásárolni a kóstolási élmény emelésért. Belépő nincs a rendezvényre, de a kóstolópoharat meg kell vásárolni (illetve az előző évi poharak használhatóak). A pohár ára 600,- Ft. A Schott Zwiesel prémium pohár ára 1.200,- Ft. Nyitva tartás: szombaton 14.00-22.30, vasárnap 11.00-21.30.

Megjegyzések

  1. Tegnap volt szerencsém, pontosabban módomban állt megkóstolni az almaCid egyik ciderjét. Kíváncsi vagyok a többi változatra, mert ez nem győzött meg.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Endre,
    köszönjük, hogy megkóstolta termékünket. Csapon lesz a száraz-félszáraz és a félédes-édes változat. A natúr palackosan. Reméljük meggyőzzük. Várjuk sok szeretettel: almaCiD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor!

      Fejlődnöm kell még ezen a téren, de azt máris (be)látom, hogy nagy melegben kellemes ital a tiétek.
      (A limonádét végül csak nem fizettem ki. Tartozom.)

      IE

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a cidert, szóval izgatottan várom a lehetőséget!
    És arra is kíváncsi vagyok, hogy a hagyományos magyar almabor miben különbözik, ha..., a cidertől.

    VálaszTörlés
  4. Nekem kifejezetten ízlett a száraz!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése