Hernyák Birtok 2091 Házasítás

Endre kért egy jó kis ropogós nyári fehéret. Ez a 2008-as ajánlás ugyan nem friss, de a helyi vinotékás szerint megéri a maga 2000 Ft feletti árát. Nos, ahogy a jól behűtött bort bontás után kóstolgatjuk, egyelőre nem vagyunk meggyőzve.

Durván megütötték szénsavval, ezt nem tudjuk mire vélni, mert a korosodó borból nem azt hozza ki, amit szokás - tapasztalataink szerint az üde zamatokat. A házasítás gerincét a Sauvignon Blanc adja, amely mellett elfér még a Chardonnay, a Zöldveltelini és még valami.

Az illata meglepő, finom, vaníliás, édesjoghurtos, szerintem olyan, mint egy jó Kéknyelű szokott lenni. Endrének is kifejezetten szimpatikus. Zeninának kevéssé tetszik, neki émelyítő. Az ízében is benne vannak az előbb említett jegyek, de csak a korty elején egy pillanatra. Zeninát reszelt almára emlékezteti a lecsengése, de továbbra is érzi a furcsa bukét, ami zavarja. Ahhoz, hogy jobban észrevegyük a sajátosságait, ki kell pörgetni belőle a buborékokat. A korty második fele nálam kesernyés (a palack vége felé grapefruitosan - ez jó), Endrénél az elejétől a végéig határozottan, de kellemesen savanykás (ez lehet a SB sajátja).

Elsőre nekem diszharmonikusnak tűnt, a vége felé megengedőbb voltam, Endre is megbarátkozott vele. Ennek ellenére mindhárman meglehetősen túlárazottnak tartjuk. Azért mégsem bánkódunk, nem volt ez rossz tapasztalat, meg nem is olyan fából faragtak minket...

Megjegyzések