Francia kóstoló magyar fűszerrel

Szüleim ismét Párizsba látogattak, de nem voltak elég elővigyázatosak, ezért a kóstolóba szánt sajtok a közös gyűjtőbe kerültek az Orly-n, így csak a duty free választékát volt alkalmunk megismerni. Szerencsére ez sem okozott csalódást főleg azért, mert a névnapi meglepetés 2 palack bor volt, amelyből a burgundit ki is bontottuk.

Bouchard Père & Fils

Château de Beaune - Côte d'Or, France
Pinot Noir 2008

Nem nagyon olvastam utána a termelőnek, az biztos, hogy 1731 óta foglalkoznak borászattal. A honlapon minden esetre egy nagy multú, jelentős hagyományokkal bíró Chateau-t ismerhetünk meg (az egyik kép is innen van). Mivel lassan két hete kóstoltuk, így részletes elemzésre nem vállalkozom, csak az emlékek megidézésére: ez a pinot nem az általunk eddig tapasztalt típusú, azoknál savanykásabb. A színe szokásosan áttetsző, a teste sem különösebben extraktos, és ehhez az íze is harmonikusan illeszkedik jellegzetesen könnyed, élénk savaival.

Font Kunsági Kékfrankos Siller 2008

A sillert én általában a vörösborok jegyeivel megerősített rozéként szoktam definiálni, ez viszont más élmény volt, ugyanis inkább a rozé felé hajlott stílusában, csak annak erős kiteljesedéseként mutatta magát. A színe sem vérvörös, de azért jócskán piros. Az epres aromák bombasztikusan jöttek illatban, amolyan befőttes, lekváros dózisban. Ha van átlagos rozé, akkor annál erősebb savak és zamatok mutatkoztak, így lett magyar fűszerré a francia sajtok mellett.

Megjegyzések