Horizontális (2005) tejfakasztás

Eszter születését Pinot kóstolással és finom szivarokkal, valamint egy BL meccs megtekintésével egybekötve ünnepeltük.A kóstoló horizontális jellegét még az általam választott szivar is erősítette, ugyanis az Edición Limitada 2005 másodgyűrű díszelgett a Cohiba-n. Ezt a darabot különleges alkalomra tartogattam - megvárta a méltó eseményt.

A három kiválasztott francia fajta, három különböző minőséget és élményt nyújtott. Haladjunk lentről felfelé (a kóstolás fordított sorrendben történt, ami az Ebner pozícióját nem befolyásolja) [bő fél évvel később előkerült jegyzetek alapján!]:

Szeremley
Dekatáláskor a legáttetszőbb, majdnem schiller. Animális. 20-30 perc elteltével a fajtajelleg is megmutatkozott. Asztali bor kategória.

Sike Tamás
Az első illat-benyomások vegyesek: nem bor, parfümös (G), fűrészpor (Gy). Idővel csillapodtak az induló illatok, és az ízek is kialakultak: cseresznye (S, Gy). Légies, könnyed, alacsony extrakt tartalommal.

Ebner
A dekatálásnál barnás árnyalat, bőrös illat, primőr-szerű, félkész érzet. Burgundis pohárból alkoholosabb. Az eddigieknél testesebb, határozottabb savakkal, de a bársonyosság megmarad. Lehelletnyi fűst illat és íz.

Megjegyzések

 1. Nofene, ez a bejegyzés biz' félbemaradt!

  Régi emlékeimet kutatva (és mert a Szeremley Pinot-hoz nemrég ismét volt szerencsém) az alábbiakat jegyezném le:

  -Szeremley: Vizes vér szín, gyenge illat, iható íz. Semmi extra, semmi extrakt.

  -Sike: ez állt legközelebb egy könnyed Pinot Noirhoz, kellemes, illatos, zamatos. Mindenképp visszakóstolnám!

  -Ebner: Jégtörő a mediterráneumban, fehérember a pinók hazájában, ágyúval lőtt veréb. Értem ez alatt: sosem vártunk ilyen mértékű barikolást ennél a fajtánál. Fák, ászok, cabernet-jegyek. Csodás bor, de nem mondanám meg, hogy Pinot Noir. Azért kiemelném: csodás bor.

  Még egy megjegyzés:
  Esélyes volt Matolcsy Sára (Etyeki Kúria) Pinot-ja a tesztalanyok kiválasztásakor, amelyet később volt szerencsém kóstolni. Legyen mindenkinek szerencséje, javaslom, kóstoljuk meg együtt újra!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése