tizenegyesek 1

Minden tekintetben. A dátum háromszor tizenegyes, az első nekifutás szereplői is hárman vannak, persze tizenegyesek. Az esemény (a jeles Márton-napon) a gasztronómia komplex átélésének reményében körvonalazódott. Különböző libaságok elkészítésének, majd elfogyasztásának voltak kísérői a borok, így egy több órás, lakomával végződő este tükrében mutatjuk be őket - amint néhány nyári tudósításunkon keresztül már ismerős lehet.

GY: a liba- és borünnepi gasztro-hedo-zsibongás átfogó élménye utólag is tisztán él bennem. Minden jól sikerült: kellemes társaság gyűlt össze, nagyszerű alapanyagokból készítettünk  csodás vacsorát, a 2011-es újborok pedig egy igazán ígéretes évjárat előfutáraiként rendkívül sok felfedeznivalóval, odavágó vadsággal, lilás színkavalkáddal kísérték káprázatos lakománkat.  Az est későbbi részleteit annak inakig ható jósága és fergeteges libazsír-mocska már elhomályosítja, azonban akárhányszor csak visszagondolok rá, bennem él annak a libatornak az emléke, amelyhez foghatót még soha nem éltem meg: omlós hús, ropogós bőr, liternyi zsír, csodás borok, és ünnepi pompa: ez volt szent Márton ajándéka idén.

Taschner irsai olivér 2011 (L1101?, 11,5%vol.)

- az illata átütően fajtás + állatias
- íze vékony, de zamatos, még inkább animális
- Gy: primőr életérzés
- E: valamilyen dudva íz (milyen?)

Pannonhalmi Apátsági Pincészet St. Martinus 2011 (L11302, 12,5%vol.)

- fűszeres tramini, királyleányka, pinot blanc házasítása
- tartalmasabb az előzőnél, de szintén nagyon illatos
- habkoszorú
- M: herba, citromfű, letisztult
Mészáros pinot noir rosé 2011 (L0916??, 11%vol)

Évek óta nyerő ez a szekszárdi, most is nagyon finom!

- rózsaszín hab, szénsav
- primőr a javából
- M: illata elsőre almahéj, majd szalámi paprikával
- multivitaminos esszencia, amely szénsav távozásával pezzé válik

Megjegyzések