Mas du Vieux Buis - Cuvée Graine de Buis

A Cévennekből érkezett házasítást egyenesen a termőterületről kaptam ajándékba, és szerzőtársaimmal egy szokásos sütögetés keretében kibontottuk. Ritkán van szerencsénk olyan kézműves bort kóstolni külföldről, amelyet nem a hiperek láncainak, hanem a környékbeli fogyasztók részére készítettek. Az anduze-i pincészet a Gardon folyó alluviális talaján termeszt syrah, merlot és grenache fajtákat "természetközeli" eljárással. Az utóbbi kettőből készült küvé évjáratáról nincs információnk, annyi látszik a címkéről, hogy palackba 2010-ben került.

Szerfelett érdekes, mennyire más ez a bor, mint amit eddig Franciaországból kóstoltunk. A zöldes-muskátlis ízjegyek mindannyiunknak feltűntek, sokszor felötlött bennünk, hogy simán elmenne egy kékfrankosnak vagy egy Szent György-hegyi vörösnek. Éljen a francia-magyar ízrokonság!

Megjegyzések