Orbán-napi Bor- és Pincefesztivál, Ócsa

Nemrég adtunk hírt a Monori pincefaluból, egy héttel később pedig Ócsán jártunk, ahol az Öreghegyi Pincesor Egyesület tiszteletre méltó törekvése révén idén kilencedik alkalommal rendezték meg ezt a borversennyel egybekötött fesztivált. A festői pincesor műemlék jellege ellenére aktív, borkészítésre használt terület, igaz a szőlők nagy része sajnos az utóbbi évtizedekben az enyészeté lett. Egyesek más vidékekről hozott borokat tárolnak a pincéjükben, mások a környékbeli kiskertjükben termett otelló (állítólag ennek nemes fajtája is van, amelyben nincs cián), izabella, piros szlanka, itt-ott rizling szőlőiket dolgozzák fel a család ízlésének megfelelően, és helyezik el itt. Néhány lelkes borász azonban felvállalta a pincesor körül megmaradt tőkék művelését, és a családi örökséget megtartva szép eredményekkel üzemelteti apró pincegazdaságát. A hordókból kikerülő borok szórt minősége ellenére egyszer-egyszer igen finom nedűket is fellelhet az ide ellátogató lelkes borkedvelő.



Egy szép emléket kiemelnék a rengeteg pince közül:
Kánai László családi pincészetében a vendégszereteten túlmenően nagyon finom Cserszegi+Zalagyöngye házasatást és Kékfrankos+Otelló küvét kóstoltunk. Előbbiből a friss 09-es, utóbbiból az összeérettebb és kevesebb otellós jegyet hordozó 08-as évjáratot kedveltük.

Csak így tovább Ócsa, jövőre is jövünk!

Megjegyzések

  1. Hát, ja. A helyiek ezt mondták. :)

    VálaszTörlés
  2. Az én hibám. A kóstolgatás hevében, amikor az ember nem ér rá szavakon gondolkodni, én ejtettem ki a számon a cianid kifejezést. Furcsán csengett, de akkor, ott ez mindhármunknak (a borásznak is) megfelelt.
    Rákérdeztünk ugyanis az otellóra. Hogyan lehetséges, hogy országos versenyt is rendeznek valahol egy ilyen nem cianidos, persze, hanem metil-alkoholos bort adó szőlő, és gondozói számára? Most először kaptuk vállvonogatás helyett azt a választ, hogy nyilván a nemesített változat(ok)ról van szó.

    VálaszTörlés
  3. Minden esetre egyszer szeretném megkóstolni az Ócsa Gyöngye nevű bort, vagy bármilyet amelyet szeretett városkánkban termeltek.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Olvasó!

    Nem tudom, van-e Ócsa Gyöngye fantázianevű bor, a mi tapasztalataink szerint a helyhez köthető csúcs a Tehenvér. Érdemes kóstolgatni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése