Villa Tolnay Bandérium Cuvée 2004

A nevezett házasítást (érted...!) nem első szándékból kerestük, viszont örömmel választottuk ki, mert még nem találkoztunk velük. Az elsődleges cél az üres palack volt. Igaz, egy kóstolásnak máskor is célja lehet az előbb említett, de most szó szerint ez volt a motiváció. Történt ugyanis, hogy kedves barátaink házasodásra adták a fejüket, ezért hozzánk méltó csomagolásban szerettük volna átnyújtani a nászajándékunkat. ÉS LŐN.

A palack tartalmát tekintve voltak előzetes híreink a Lurdy Ház Borkereskedéséből (itt vásároltunk), igaz ugyan, hogy helyben a kisasszonynak semmi fogalma sem volt arról, hogy mit is árul, ráadásul ezt olyan stílusban közölte, amely lehet, hogy a tulajdonost is gondolkodásra késztetné, hogy vajon ösztönzi-e ez a Kedves Vevőket (és itt most nem csak magunkra gondolok) a visszatérésre. Egy szó mint száz: egy rövid telefon után majdnem megtudtuk, hogy milyen összetevőkből áll a cuvée. Furmint, zenit és szürkebarát biztosan vannak benne, de a további egy-két összetevőt az előbb említett "szakértelem" okán nem sikerült bizton meghatározni. Annyit még sikerült megtudnunk, hogy minimum két évet töltött fahordóban. Vélhetően ez már az elkészített házasításra vonatkozik.

Kibontás után a furmint jellegzetes aromái voltak leginkább érezhetőek illatban és ízben is. A fahordó is kétségtelenül érezhető, de ez nem biztos, hogy előnyére válik. Érdemes lenne a borászattól mást is kóstolni, hogy megtudjuk, hogy ez az ízvilág az ő jellegzetességük-e, vagy csak ez a tétel ilyen, esetleg a terroir ásványossága párosul a körülményekkel.

Ezt megelőzően, a vacsorához bontottunk egy Gálbor Labirintos Leánykát a 2006-os évjáratból. Ez hozta a már korábban tapasztalt minőséget, a friss, gyümölcsös illatokat, a közepes savakat, de a palackban töltött idő azért már érződik rajta.







Azért végezetül álljon itt az akciónk gyümölcséről is egy kép. Reméljük, hogy a külcsín és a belbecs is elnyerte az ifjú pár tetszését.

Megjegyzések