Horizontális (2005) tejfakasztás

Eszter születését Pinot kóstolással és finom szivarokkal, valamint egy BL meccs megtekintésével egybekötve ünnepeltük.



A kóstoló horizontális jellegét még az általam választott szivar is erősítette, ugyanis az Edición Limitada 2005 másodgyűrű díszelgett a Cohiba-n. Ezt a darabot különleges alkalomra tartogattam - megvárta a méltó eseményt.

A három kiválasztott francia fajta, három különböző minőséget és élményt nyújtott. Haladjunk lentről felfelé (a kóstolás fordított sorrendben történt, ami az Ebner pozícióját nem befolyásolja) [bő fél évvel később előkerült jegyzetek alapján!]:

Szeremley
Dekatáláskor a legáttetszőbb, majdnem schiller. Animális. 20-30 perc elteltével a fajtajelleg is megmutatkozott. Asztali bor kategória.

Sike Tamás
Az első illat-benyomások vegyesek: nem bor, parfümös (G), fűrészpor (Gy). Idővel csillapodtak az induló illatok, és az ízek is kialakultak: cseresznye (S, Gy). Légies, könnyed, alacsony extrakt tartalommal.

Ebner
A dekatálásnál barnás árnyalat, bőrös illat, primőr-szerű, félkész érzet. Burgundis pohárból alkoholosabb. Az eddigieknél testesebb, határozottabb savakkal, de a bársonyosság megmarad. Lehelletnyi fűst illat és íz.

Megjegyzések

  1. Nofene, ez a bejegyzés biz' félbemaradt!

    Régi emlékeimet kutatva (és mert a Szeremley Pinot-hoz nemrég ismét volt szerencsém) az alábbiakat jegyezném le:

    -Szeremley: Vizes vér szín, gyenge illat, iható íz. Semmi extra, semmi extrakt.

    -Sike: ez állt legközelebb egy könnyed Pinot Noirhoz, kellemes, illatos, zamatos. Mindenképp visszakóstolnám!

    -Ebner: Jégtörő a mediterráneumban, fehérember a pinók hazájában, ágyúval lőtt veréb. Értem ez alatt: sosem vártunk ilyen mértékű barikolást ennél a fajtánál. Fák, ászok, cabernet-jegyek. Csodás bor, de nem mondanám meg, hogy Pinot Noir. Azért kiemelném: csodás bor.

    Még egy megjegyzés:
    Esélyes volt Matolcsy Sára (Etyeki Kúria) Pinot-ja a tesztalanyok kiválasztásakor, amelyet később volt szerencsém kóstolni. Legyen mindenkinek szerencséje, javaslom, kóstoljuk meg együtt újra!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése